Mākslinieciska dāvana BSA gadadienā

Labu māksliniecisku dāvanu mūsu Baltijas Starptautiskās akadēmijas dibināšanas 31. gadadienai sagatavoja studentu galerija BiArt pazīstamā mākslinieka Valentīna Daņiļenko vadībā. Tā sarīkoja spilgtu, iespaidīgu mākslas studijas “EbruLV” dalībnieku darbu izstādi.

Šo studiju izveidoja mūsu akadēmijas ilggadējā draudzene, Latvijas Mākslinieku savienības biedre Irina Trumpele, kura Indijā un Turcijā pētīja austrumnieciskās glezniecības ebru metodes un īpatnības un iepazīstināja ar to mākslas cienītājus Latvijā. Viņa vairākkārt eksponēja savus darbus mūsu akadēmijā, vadīja meistarklasi, tagad skatītāju vērtējumam izstādīja 77 savu audzēkņu darbus, kuru vecums svārstās no astoņiem līdz sešdesmit gadiem. Tie ir izpildīti dažādos veidos, taču īpašu uzmanību piesaista gleznas ebru tehnikā, kuru sauc par glezniecību uz ūdens.

-Šos darbus ir vērts apskatīt ikvienam, izstādes atklāšanā atzīmēja tās kurators Valentīns Daņiļenko. Tie ir krāsaini, dzīvespriecīgi un pārsteidz pat tradicionālās glezniecības meistarus. Tas ir sava veida impresionisms, kas radīts uz ūdens ar īpašām krāsām un attēlots uz papīra.

Patiešām, ebru dažkārt pārspēj akvareli. Par to liecina ne tikai fantastiski ziedi, bet arī žanriskas kompozīcijas, piemēram, talantīgās ebru cienītājas Dzintras Žvingules “Devītais vilnis”.

Izstāde atrodas BSA korpusā Lomonosova ielā 1/4 un ilgs līdz decembra vidum. Ieeja brīva akadēmijas darba laikā.

Fotogrāfijās: Irina Trumpele un Valentīns Daņiļenko. Izstādes atklāšanas dalībnieki. Dzintra Žvingule un “Devītais vilnis”.

Daiņa Žvinguļa un Natālijas Gratkovskas fotogrāfijas.