Erasmus pieredzes stāsts 2020

Erasmus pieredzes stāsts 2020

Izvēlējos šogad piedalīties Erasmus mobilitātē, jo iepriekš jau esmu piedalījusies Erasmus programmā Itālijā un zinu, ka tā ir brīnišķīga pieredze, kurā var attīstīt savas mākslinieciskās spējas, gūt neaizmirstamus iespaidus jaunu ideju realizēšanai, iepazīties ar jauniem cilvēkiem.

Gan ar nosūtošo, gan uzņemošo institūciju īpašu problēmu nebija, vajadzīgie dokumenti tika sagatavoti. Ja mobilitātes laikā radās kādas problēmas ,tās tika atrisinātas.

Erasmus mobilitātē es atklāju sev jaunu brīnišķīgu Itālijas reģionu- Ligūriju. Iepazinos ar Ligūrijas arhitektūru, vēsturiskām vietām, reģiona kultūras īpatnībām. Erasmus laikā mums bija neskaitāmi plenēri un meistarklases, kurās varēja attīstīt savas māksliniecisko tehniku, iegūt jaunu informāciju, kura palīdzēs arī tālākai attīstībai mākslas sfērā. Es sakrāju daudz iespaidu arī dizaina jomā, jo arhitektūra Itālijā diezgan stipri atšķiras no mūsējās, dažādas idejas varēšu smelties no fotogrāfijām, kuras uztaisīju Ligūrijā. Iepazinos arī ar Ligūrijas reģiona vēsturi, kultūras īpatnībām, māksliniekiem, kultūras pārstāvjiem, kā arī mums ļoti bieži bija tikšanās ar pilsētu mēriju, tur notika darbu atlase, komunikācija ar studentiem, kas ļāva iepazīties ar Erasmus programmas attīstību un plāniem šajā reģionā.

Visspilgtākos iespaidus atstāja dažādu piejūras pilsētiņu apmeklējums, piemēram Sanremo, Diano Marina, Taggia, Ventimilja. Man šķiet, ka  Itālijas krasta pilsētas ir visskaistākās un labākās plenēra vietas. Taggia pilsētā bija ļoti bagāta vecpilsēta ar pilsdrupām kalna virsotnē, kur atvērās ļoti skaists skats uz jūru un kalniem. Vecpilsēta iespaidoja ar saviem tiltiņiem-konstrukcijām starp ēkām, kuras veidoja pilnīgi dažādās formās, lai piedotu ēkām izturību. Ļoti interesanta bija arī Sanremo ekskursija uz municipālo Casino, kura arhitektūra no ārpuses ir ļoti vēsturiska- ar kolonnām, pilastriem, skulptūriskiem veidojumiem. Ligūrijas krasts iespaidoja ar savām kuģu piestātnēm, pie kurām varēja taisīt plenērus un gleznot. Ļoti interesants bija arī botāniskā dārza apmeklējums- Canbury Botanical garden, kurā varēja atrast dienvidnieciskus augus-kaktusus, olīvkokus, spilgtus ziedus, kurus pie mums ieraudzīt nevar. Iespaidu atstāja arī Tadžaska olīveļļas rūpnīcas apmeklējums, varēja iepazīties ar olīveļļas iegūšanas vēsturi un mūsdienu olīveļļas iegūšanas tehnoloģijām. Informāciju un pieredzi varēja smelties arī meistarklasēs, uz kurām aicināja arī māksliniekus, kas dzīvoja un gleznoja Itālijā.

Es noteikti ieteiktu studentiem nebaidīties un izmantot šo iespēju piedalīties Erasmus praksē, jo divu mēnešu laikā tur var iegūt diezgan daudz jaunus iespaidus un pieredzi, citu skatījumu uz kultūru, dzīvi, cilvēkiem, kā arī attīstīties savā profesionālajā sfērā. Manuprāt tā ir brīnišķīga iespēja iziet no savas komforta zonas un uzstādīt sev jaunus mērķus.

Lolita Začinska