Josifa Elgurta piemiņas izstāde

Lielu interesi mūsu Baltijas Starptautiskās akadēmijas pasniedzēju, studentu un viesu vidū izraisīja slavenā mākslinieka Josifa Elgurta apbrīnojamās grafikas izstāde, kuru organizēja studentu galerija BiArt par godu viņa simtgadei, kas Latvijā un citās valstīs tika atzīmēta 12. februārī.

Šī memoriālā izstāde, kā atzīmēja tās kurators, Latvijas Mākslinieku savienības biedrs Valentīns Daņiļenko, ir piemiņa un cieņas izpausme mūsu akadēmijas un galerijas lielajam draugam, izcilam meistaram sietspiedes un seriogrāfijas jomā. Mūsu akadēmija pamatoti lepojas ar to, ka mums ir Josifa Elgurta vārdā nosauktā auditorija ar Josifa Elgurta darbu, kurus viņš uzdāvināja, pastāvīgo ekspozīciju.

BSA docente Nadežda Pazuhina, kura labi pazina mākslinieku, atcerējās, ka akadēmijai viņu atklāja un ar viņu sadraudzēja slavenā mākslas zinātniece Svetlana Hajenko, kura augstu vērtēja šī drosmīgā cilvēka meistarību, optimismu un sirsnību, kurš pārcieta holokausta šausmas un nav zaudējis ticību cilvēkiem.

Par to sirsnīgi un aizkustinoši stāstīja citi izstādes atklāšanas dalībnieki – mākslinieki Babkens Stepanjans, Larisa Šellere, Vladimirs Pavlovs, Nikolajs Krivošeins un slavenais kolekcionārs Jurijs Slaviks. Viņi uzsvēra, ka Josifa Elgurta un viņa daiļrades piemiņa paliks pēcnācēju atmiņā uz ilgu laiku.

Izstāde atrodas BSA izglītības ēkā Lomonosova ielā 4 un ir apskatāma bez maksas līdz marta beigām akadēmijas darba laikā.

Fotogrāfijās: Izstādi atklāj mākslinieks Valentīns Daņiļenko un BSA docente Nadežda Pazuhina. Iosifs Elgurts ar saviem darbiem. Viņa gleznas “Romantiķis” reprodukcija.

Vladimira Starkova, Kristīnes Ļahovas un galerijas BiArt arhīva fotogrāfijas.