Radošuma nodarbības no Sergeja Paradžanova

Siltā un draudzīgā gaisotnē Baltijas Starptautiskās akadēmijas Eiropas centrā norisinājās grāmatas “SERGEJS PARADŽANOVS, SKAISTUMA RADĪTĀJS” prezentācija. Tā ir veltīta slavenā armēņu režisora, mākslinieka un scenārista, kurš piedzima Tbilisi un strādāja Armēnijā, Ukrainā un Gruzijā, 100 gadu jubilejai.

Šo interesanto, saturīgo grāmatu uzrakstīja un prezentēja mūsu akadēmijas ilggadējs draugs, pazīstams rakstnieks un izdevējs, Armēnijas Rakstnieku savienības biedrs, Rīgas Armēņu kopienas valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Geronjans. Šī gada sākumā viņš jau prezentēja grāmatu-albumu par Paradžanovu, kuru latviešu valodā iztulkoja Vita Avotiņa. Šīs grāmatas autors uzdāvināja BSA Zinātniskajai bibliotēkai.

Prezentācijā notika interesanta un draudzīga saruna par Meistara daiļrades īpatnībām, posmiem un lomu pasaules kinematogrāfijas attīstībā. Daudzu valstu režisori arī šodien mācās no viņa filmām. Viņa daiļradei un dzīves ceļam ir veltītas vairāk nekā divdesmit dokumentālās filmas. Armēnijā un Ukrainā viņam tika piešķirts tautas mākslinieka tituls. Erevānā ļoti populārs ir viņa memoriālais muzejs, kura veidošanā tika izmantoti paša Sergeja Paradžanova mākslinieciskie un eksponēšanas principi.

Par lielo darbu Sergeja Paradžanova piemiņas iemūžināšanā grāmatas autoram sirsnīgu pateicību izteica Uzbekistānas kultūras centra vadītājs Alims Abdusaidovs, Latvijas-Gruzijas biedrības “Samšoblo” priekšsēdētājs Imedi Kokaja, nacionālo biedrību apvienības “Sadraudzība” priekšsēdētājs Arturs Ņevickis un citi prezentācijas dalībnieki. Bet slavenais bards Jurijs Tihomirovs viņu priekšnesumus papildināja ar dziesmām uz armēņu dzejnieku dzejoļiem.

Fotogrāfijās: Aleksandrs Geronjans prezentē grāmatu par Sergeju Paradžanovu. Prezentācijas dalībnieki. Grāmatas vāks.

Natālijas Gratkovskas fotogrāfijas.