Trīs skatījumi uz seno ebru mākslu

Daudz labu atsauksmju mūsu Baltijas Starptautiskās akadēmijas pasniedzēju, studentu un viesu vidū guva ķīnietes Mary Zhang, turcietes Ozden Aydin un Irinas Trumpeles starptautiskā izstāde. To organizēja studentu galerija BiArt un tā norisinājās BSA augustā-septembrī. Tās nosaukums – “Trīs mākslinieces, trīs valstis, trīs ceļi un viens virziens – mīlestība pret zīmēšanu” ļoti precīzi atspoguļo ekspozīcijas saturu un tematiku.

Izstādē bija apskatāmas vairāk nekā simts oriģinālgleznas, kurās gribot un negribot tika atspoguļoti trīs skatījumi uz seno ebru mākslu, kuru pamatoti dēvē par zīmēšanu uz ūdens. Turcietes Ozden Aydin darbos vairāk saskatāma pieturēšanās pie ebru klasiskajiem principiem. Irinas Trumpeles gleznās manāma Eiropas mākslas tradīciju ietekme. Savukārt ķīniete Mary Zhang bagātināja gleznas ar senās ķīniešu dzejas citātiem, kas rakstīti ar ķīniešu hieroglifiem.

Kā izstādes noslēgumā atzīmēja studentu galerijas kurators, Latvijas Mākslinieku savienības biedrs Valentīns Daņiļenko, šī dažādu stilu, atšķirīgo skatījumu kombinācija, bez šaubām, palīdz labāk izprast šo seno un savā veidā jauno ebru mākslu. Esmu pārliecināts, ka pēc šīs izstādes interese par to kļūs vēl lielāka.

Fotogrāfijās: Izstādes afiša ar tās dalībnieču portretiem. Izstādes iniciatore Irina Trumpele un tās kurators Valentīns Daņiļenko. Viena no Irinas Trumpeles un Mary Zhang kopīgajām gleznām.

Kristīnes Ļahovas fotogrāfijas.