Auglīga topošo dizaineru prakse

Pēc labās tradīcijas mūsu Baltijas Starptautiskās akadēmijas studiju virziena “Māksla” Dizaina skolā rudenī norisinās studentu darbu, kas tapuši vasaras prakses laikā plenērā, skate. Šogad vairākiem topošajiem dizaineriem tā norisinājās ne tikai Latvijā, bet arī Itālijas pilsētā Urbīno, Rafaēla Santi dzimtenē. ERASMUS+ programmas ietvaros viņi piedalījās mākslas simpozijā UrbinoInAcquerello, iepazinās ar Urbīno Tēlotājmākslas akadēmiju, apmeklēja Rafaēla māju-muzeju un piedalījās vairākās meistarklasēs.

Vasaras prakses laikā dabā viņi radīja 340 zīmējumus un gleznas, kā arī aptuveni piecsimt skiču. Šīs savdabīgās izstādes apskatei bija jāaizņem gandrīz visa lielās aktu zāles foajē grīda.

BSA asociētajām profesorēm Irinai Kopeikinai un Aijai Liskupai nācās krietni pastrādāt, lai pareizi un taisnīgi novērtētu šos pēc formas un satura daudzveidīgos studentu darbus. Deviņniekus nopelnīja trešā kursa studentes Evita Mekša, Alina Lavrinoviča un ceturtā kursa studente Kira Annere. Labākos studentu darbus plānots demonstrēt īpašā izstādē BiArt studentu galerijā.

Arī otrā kursa studente Nastja Trofimova bija apmierināta par savas pirmās plenēra prakses rezultātiem, lai gan viņa nopelnīja tikai “septiņnieku”. Viņasprāt, daudz svarīgākas ir prasmes, kuras viņa ieguva auglīgā praksē un pārliecinājās, ka dizainerim nepietiek tikai ar zināšanām, ir jāprot arī savu radošumu pārvērst iecerētā mākslas darbā.

Viņai piekrīt arī BSA studiju virziena “Māksla” vadītājs profesors Mihails Kopeikins. Viņš uzskata, ka prakse dizaineriem ir īpaši svarīga, jo tā attīsta autora domāšanu un radošās prasmes.

Fotogrāfijās: Topošie dizaineri radošajā darbnīcā Urbīno. Vasaras prakses augļi ir gatavi apskatei. Studentu darbus vērtē asociētās profesores Irina Kopeikina un Aija Liskupa.

Kristīnes Ļahovas fotogrāfijas.